AMD’nin Phoenix 2 İşlemcilerinde Zen 4 ve Zen 4c Çekirdekleri Arasındaki Farkları Ortaya Koyan Testler Yayınlandı

amd’nin-phoenix-2-islemcilerinde-zen-4-ve-zen-4c-cekirdekleri-arasindaki-farklari-ortaya-koyan-testler-yayinlandi
AMD’nin Phoenix 2 İşlemcilerinde Zen 4 ve Zen 4c Çekirdekleri Arasındaki Farkları Ortaya Koyan Testler Yayınlandı

AMD’nin mobil işlemciler için geliştirdiği Zen 4c tabanlı Phoenix 2 işlemcilerin Zen 4 ile arasındaki farkları teknoloji tutkunu David Huang açıkladı. Phoenix 2’nin bu yıl piyasaya sürülmesi planlanıyordu, ancak henüz perakende dizüstü bilgisayarlarda görünmedi. Ancak Phoenix 2, elden PC oyunları için tasarlanmış AMD’nin Ryzen Z1 serisinin kalbinde bulunarak zaten aramızda görünüyor.

AMD’nin first Phoenix 2, firmanın hibrit çiplere ilk girişi oldu. Ancak, AMD’nin yaklaşımı Intel’den biraz farklı. Örneğin, Intel, hibrit çiplerindeki P-çekirdekler ve E-çekirdekler için iki tamamen farklı mimari kullanırken, AMD Phoenix 2’de aynı Zen 4 mimarisini kullanıyor. Bu durumun avantajı, AMD’nin E-çekirdeklerinin simultane multi-threading özelliğine sahip olmasıdır, oysa Intel’in E-çekirdekleri Hiper-Thread teknolojisinden yoksundur.

David Huang tarafından gerçekleştirilen testlerde, Zen 4, SPECint benchmark suitinin tek iş parçacığı ile tam sayı oranı-1 testinde Zen 4c’den% 30 daha hızlı çıktı. Aynı 3.2 GHz saat hızında çalıştırıldığında ise, Zen 4 ve Zen 4c çekirdekler arasındaki performans aynı idi. Bu test, Zen 4 ve Zen 4c’nin mimari olarak aynı olduğunu doğruladığını ortaya koydu.

Cinebench R23’teki genel performansa bakıldığında, Ryzen Z1’in 15W ve 30W modları arasında% 29.8’lik bir fark vardı. Yine de, Ryzen 7 7840U’nun daha hızlı bir çip olduğu görüldü. Ryzen 7 7840U, sürekli Ryzen Z1’i 15W ve 30W’da sırasıyla %53,5 ve %18,2 oranında performansla geçti.

Sonuç olarak, AMD’nin mobil cihazlar için geliştirdiği Zen 4c tabanlı çipler, verimlilik ve performans açısından önemli bir adım. Ancak, Zen 4’e kıyasla daha düşük bir saat hızıyla çalışan ve daha az işlem gücüne sahip olmasına rağmen, çipin daha kompakt tasarımı sayesinde daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Bu da Zen 4c’nin mobil cihazlar için ideal bir çözüm olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, AMD’nin Intel’in Hiper-Thread teknolojisine benzer bir teknolojiye sahip olmaması, çipin performansını olumsuz yönde etkiliyor.

By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.