Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, mikroişlemci tasarımlarında doğrudan uygulamaları olabilecek bir sentetik malzemeyi seri üretmeyi başardılar. Seung-Cheol Lee liderliğindeki bir ekip, MXenes adı verilen sentetik bir maddesinin seri üretimini mümkün kılacak olan son engeli çözdü. Bu madde, bir malzemenin elektronik özelliklerini, atomik seviyede mühendislik vasıtasıyla kontrol etmeyi mümkün kılar.
Ancak, atomik düzeyde böyle ince dilimler üretmek ve bu dilimlerin doğru şeklide üretildiğini doğrulamak son derece zor. Bu da, MXenes’in üretimine kalite kontrol uygulamanın aşırı ağır ve yavaş olması anlamına geliyordu. Araştırmacılar bu sorunu, bir fizik ilkeli olan Hall Saçılma Faktörü kullanılarak nanometrik yapıların yüzeylerinin taramasını yaparak ve bu faktöre dayanan bir algoritma uygulayarak çözdüler.
Bu yeni süreç, MXene malzemelerini büyük ölçekte üretmenin önünü açabilir. “MXene’in üretim prosedürünü yönlendirebileceğimizi ve yüksek standartlarda ve homojen MXene’yi kitlesel olarak üretmek adına bu yaklaşımı kullanabileceğimizi bekliyoruz.” dedi Seung-Cheol Lee. Bu gelişme, transistörler, elektrotlar ve mühendisliğin diğer araçları gibi ideal özelliklere daha yakın sentetik bileşiklerin geliştirilmesinin önünü açmakta ve Moore Yasası’nın daha fazla ilerleme kaydetme ihtiyacını karşılamakta önemli bir adım olabilir. Sonuç olarak, MXene ile ilgili bu gelişmeler ile gelecekteki elektronik cihazların tasarım ve verimliliğinde önemli adımlar atılabilir.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.